laser

Lézeres húgykőzúzás (lézer lithotripszia, laser lithotripsy):

A lézeres húgykőzúzás egy olyan módszer, amivel a korábbi sebészeti kezeléssel ellentétben a húgykövek, és az általuk okozott súlyos tünetek a beteg testének teljes épségét megőrizve kezelhetővé válnak. 

A beavatkozást a húgycső természetes nyílásán keresztül bevezetett speciális endoszkóp segítségével végezzük. Az endoszkóp vezérlése mellet a követ egy erre a célfeladatra tervezett orvosi lézer (Ho:YAG) segítségével zúzzuk olyan kis méretűre, hogy az eltávolítható legyen vagy spontán módon kiürülhessen a betegből a vizelés során.  

A módszer elsődlegesen kutyákban alkalmazható, és nem minden beteg esetében lehet a fennálló kövességet így kezelni. A módszer alkalmazhatóságát befolyásolja a kövek száma, mérete, helyeződése és a testméret is. 

A leggyakoribb és legjobb eséllyel kezelhető esetek azok, ahol a kövek a húgycsőben elakadva okoznak vizelési nehézséget. 

A kezelés magasszintű technikai és szakmai felkészültséget igényel, ezért csak előjegyzés alapján vehető igénybe, és a hagyományos műtéti kezelésekhez képest jelentősebb költséggel jár.

Ugyanakkor sikeres beavatkozás esetén nincs sebészeti sérülés, a test teljes épsége megőrizhető és elkerülhető a hagyományos műtét utáni hosszadalmas és fájdalmas felépülési folyamat, illetve a szövődményi lehetőségek is lényegesen kisebbek. Ivaros kan kutyák esetében a herék is megőrizhetők, amit a hagyományos műtét eljárás során egyébként el kell távolítani.

Információ és előjegyzési lehetőség:

Dr. Bende Balázs PhD, +3630 262 2045, hugykovet@gmail.com